AUTOKLUB

Sekunda koja mijenja život
Interaktivne radionice s budućim automehaničarima

(izvor: http://www.ak-rijeka.hr/)

Na poziv Strojarske škole za obrtnička i industrijska zanimanja iz Rijeke Projekt Sekunda koja mijenja život provodimo s odabranom grupom učenika koji se školuju za automehaničare. Posebno je zanimljivo i korisno raditi s učenicima čiji interes je vezan za automobile i vožnju. Većina budućih automehaničara vozi motocikle, imaju određene vozačke navike ponašanja u prometu, što rad s tim mladim ljudima čini posebno zahtjevnim i odgovornim. Interaktivne radionice vode Ines Jakovčić, prof. psih. i Sandra Nuždić, apsolventica pedagogije, a financijska sredstva za provedbu projekta u Strojarskoj školi za obrtnička i industrijska zanimanja osigurao je Grad Rijeka.
Mladi i neiskusni vozači su najugroženija kategorija sudionika u prometu. Glavni uzroci velikoj izloženosti pogibelji mladih u prometu su nezrelost, sklonost poduzimanju rizičnih radnji, sklonost samoisticanju, precjenjivanje osobnih sposobnosti, sklonost agresivnom ponašanju i vožnja pod utjecajem alkohola.
Autoklub “Rijeka” je u suradnji s Istra filmom i Laboraratorijem za socijalnu psihologiju Laso d.o.o. realizirao projekt koji se sastoji od dokumentarnog filma na temu stradanja u cestovnom prometu i radionica koje se nadovezuju na prikazivanje filma, a sadrže:
Vježba grupni rad – situacija nezgode – što da radim?
Interaktivna prezentacija – uzroci prometnih nezgoda i ljudski faktor sigurnosti u prometu.
Rasprava o odgovornosti, krivnji i nevinosti.
Sučeljavanje da ili ne voziti u promjenjenom stanju svijesti.
Brain storming: Kako povećati sigurnost sudionika u prometu?
Domaći zadatak: Što ja mogu učiniti da povećam sigurnost sebe i drugih u prometu?
Mjerenje “sklonosti sudaru”.
Proizvodnja: Istra film, redatelj: Bernardin Modrić, scenarist: Goran Ježić, montažer: Igor Modrić, snimatelj: Robert Kalčić.
Skip to content