Povijest Strojarske škole

1948

Začetak naše škole vezan je uz otvaranje Mornaričke škole koja je osnovana kako bi se školovali kadrovi za proizvodnju torpeda u jednoj od najstarijih i najpoznatijih tvornica u 19. stoljeću u Rijeci, “Torpedo – tvornica diesel motora.”
1948. škola se seli u današnju zgradu u Ulici Jože Vlahovića 10., a od 1955. godine nosi naziv Metalno – industrijska škola, jer se tu školuju učenici za sva metalsko strojarska zanimanja.

1969

1969. godine škola mijenja ime u Metalsko – saobraćajni školski centar, jer pored zanimanja za metalsku struku, školuju se učenici za zanimanja u prometu. 1970. godine škola je najnaprednija strukovna škola u regiji jer je organizirala petodnevni radni tjedan i područna odjeljenja u Gorskom kotaru, Istri, Lici i Dalmaciji. Taj uspon prestaje 1977. godine, kad se pod pritiskom sjedinjuju tri škole u jedan centar, te tako od Tehničke, Brodograđevne i naše škole nastaje Centar usmjerenog obrazovanja industrijsko – tehničkih kadrova.

1992 godina

Godine 1992. po smjernicama stvaranja nove hrvatske škole tadašnji Centar dijeli se u dvije škole, a jedna od njih je naša, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja.
Pored redovitog školovanja mladeži naša škola ima i obrazovanje odraslih, programe dokvalifikacije, prekvalifikacije i usavršavanja.
Iz ovog kratkog pregleda vidljiv je razvoj naše škole od male tvorničke škole do suvremene škole koja je spremna odgovoriti svim izazovima suvremene tehnologije u industriji i obrtništvu.

Povijest školske zgrade istražila Madlen Zubović, knjižničarka Prometne škole (dijelimo zgradu)
http://www.ss-prometna-ri.skole.hr/page.php?id=82
kao i arhitektura zgrada
http://www.ss-prometna-ri.skole.hr/page.php?id=73

Doživite našu školu

Pronađite nas na lokaciji

Skip to content